Egyéni keresés



2010. december 7., kedd

Enekes papagaj



A legkisebb papagájok közé tartozó énekes papagáj különlegesen hangzó éneke miatt vált a madártartók kedvencévé. 
De ne csapjon be minket apró termete, karcsú teste és bájos tollazata, mert néha makacs és agresszív jószág is tud lenni! Természetes élohelyén is bátran védi territóriumát, azonban ha fiatalkorától kezdve rendszeresen foglakozunk vele, hamar megszelídül és kezelhetové válik.
Tápláléka:
- vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos napraforgó,
kevés kendermag, fürtösköles,
- sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék, kevés saláta
Fészket a tojó készít (eukaliptusz fák odújában, de akár odvas kerítésekben is, ha nincs alkalmasabb) és gondozza a fiókákat, a hím pedig szállítja nekik az élelmet. A fészekaljankénti 4-7 tojásból általában 21 nap elteltével kelnek ki a fiókák, melyek 30 nap után repülnek ki.

Nimfa papagaj



A nimfapapagáj  nagyságát tekintve körülbelül a gerléhez hasonlítható, bár farka lényegesen hosszabb. Így a nagyobb testméret miatt a hullamospapagajjal szemben a szerencsés gazdi egy igazi nagypapagáj tulajdonosának érezheti magát anélkül, hogy komolyabb kiadásba kellene vernie magát, mert a jó szaporodóképességnek köszönhetően a madár ára is elég alacsony. És ha még beszámítom a fejtetőn ékeskedő bóbitát is, egészen olyan, mint egy igazi kakadu, amelynek közeli rokona.
Etetese:  Eleségként beéri  vörösköles-zab keverékkel, ha adunk mellette mindennap egy-egy evőkanálnyi napraforgómagot is. Ezenkívül szívesen fogyasztja a szokásos zöldeleségeket.
Ez a madár is igényli a naponta friss ivóvizet, de fürdetőmedencét ne függesszünk fel neki.

Agapornisz

Az egész földön ismerik és kedvelik ezeket a kistermetű, szép küllemű és érdekes madarakat. Angol (lovebirds - szerelmes madarak) és német nevüket (unzertrennliche - elválaszthatatlanok) azért kapták, mert mindig egymás mellett üldögélnek, és ha egyikük átrepül egy másik ágra, társa azonnal követi. Nem éppen békés természetűek - szeretik egymás vagy akár fajidegen madár lábát elkapni.
Csőrük viszonylag nagy, farkuk rövid, lekerekített. A nemek egyes fajoknál elkülöníthető, másoknál esz lehetetlen, de segíthet, hogy a hímeknél a medencecsont hézagja nem éri el a 3 mm-t, míg a tojóknál akár 5 mm is lehet.
Kilenc faj tartozik ide:
-Rózsás törpepapagáj ( Agapornis roseicollis )
-Szürkefejű törpepapagáj ( Agapornis cana )
-Narancsfejű törpepapagáj ( Agapornis pullaria )
-Hegyi törpepapagáj ( Agapornis taranta )
-Álarcos törpepapagáj ( Agapornis personata )
-Őszibarackfejű vagy Fischer-papagáj ( Agapornis fischeri )
-Földieperfejű papagáj ( Agapornis lilianae )
-Kormosfejű papagáj ( Agapornis nigrigensis )
-Feketenyakú törpepapagáj ( Agapornis swinderniana )

Hullamos papagaj



Hossza 18 cm. Feje elülső része sárga, a pofatájék alsó részén kerek, kobaltszínű folt, torkán pedig egy sor (4-6) ovális fekete folt látható. A fejtetőtől kezdődően a háti felületén a fekete alapszínű tollak sárgán szegélyezettek, ami jellegzetes hullámos rajzolatot ad, farcsíkja és hasi felülete világoszöld.A fiatalok színei elmosódottabbak, toroktáji foltjaik alig észrevehetők vagy hiányoznak, íriszük szürkés, viaszhártyájuk vöröseslila.

Mutációk: sárga, sötétzöld, albínó és kék.
Élőhelye: Egész Ausztrália - főleg a belső területek - Tasmania kivételével; Floridában is elterjedőben van.
Időnként nagymértékben túlszaporodik, de néha tízezerszámra lesz az aszály áldozata. Kóborló életmódot folytat, ahol vizet és magokat talál, ott van a hazája, fűmagvakat eszik. Röpte gyors, szabálytalan ívű, északon június és szeptember, délen augusztus és január között, élő és holt fák üregeiben egyaránt költ. Fészekalja: 4-6 tojás, a kotlási idő: 18, a kirepülési idő 30 nap. A fiatalok 3-4 hónapos korban színesednek ki.
Várható életkora: 10-15 év.
Etetése: Hasonlóan az emberhez, a madár szervezete is megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot igényel. Az alaptakarmány gyanánt adott növényi anyagok túlnyomó részben szénhidrátot tartalmaznak. A madarak zsírigénye elenyésző, a fehérjét többnyire külön kell adnunk. Legjobb ha a magkeveréket mi magunk állítjuk össze:
Köles 60%
Fénymag 30%
Zab 10%

Papagajok

Papagáj szavunk Közép-Afrikából származik - Sierra Leonéban él egy néptörzs, a timneh, amelyről a jákópapagáj egyik alfaja a Psittacus erythacus timneh nevet kapta. E néptörzs az említett papagájt "pampakaj"-nak nevezte, ami fecsegő-locsogónak felel meg. A szó még sokat változott, a beduin kereskedők, akik a madarakat Észak-Afrikába vitték eladásra, pl. "bábagá"-ra módosították, majd innen jutott a madár jóval később, francia, illetve portugál közvetítéssel Európába, és neve is itt nyerte el a ma elterjedt "papagáj" formát.